Hrvatskoj na raspolaganju 10,7 milijardi eura – na Tjednu EU fondova Aquatika dobila 2. nagradu za najuspješniji EU projekt u Hrvatskoj

U Zagrebu je otvoren “Tjedan EU fondova”. Traje do 28. travnja, a organizira ga Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Prilika je to da zainteresirani korisnici doznaju aktualne mogućnosti financiranja projekata u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj, Kofezijskog fonda, Europskog socijalnog fonda, Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj te Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

– Hrvatskoj je kroz europske strukturne i investicijske fondove na raspolaganju 10,7 milijardi eura. Na dobrom smo putu jer prošle godine prvi puta smo povukli više sredstava nego što smo uplatiti Europskoj uniji. Međutim možemo biti bolji, stoga ministarstvo već nekoliko mjeseci radi na pojednostavljenju procedure prijave projekta te izmjenama zakona koje će doprinijeti većem povlačenju europskih sredstava. Očekujem da ćemo uskoro imati kvalitetnu i funkcionalnu regionalnu razvojnu politiku i uređeniji sustav upravljanja EU fondovima, kazala je resorna ministrica Gabrijela Žalac.

– Ova sredstva predstavljaju obvezu, izazov i zadaću svih. Ministarstva su već vidjela što i kako treba poboljšati stoga će uskoro biti novih zapošljavanja u raznim resorima kako bi se što brže i učinkovitije koristili fondovi. Zadaća Vlade je upravo da to i omogući, naglasio je premijer Andrej Plenković koje je otvorio ovaj informativno – obrazovni događaj.

Zato je dobro da se na Tjednu EU fondova vide dobri primjeri, a među 20 najboljih u Hrvatskoj u 2015. i 2016. godini je i karlovačka Aquatika koja je dobila drugu nagradu.

– Ponosni smo, zadovoljni i sretni zato što je naš projekt prepoznat kao jedan od najboljih u Hrvatskoj, poručila je gradska pročelnica Andreja Navijalić.

– Veliko je to priznanje i dokaz kako se u Karlovcu pišu dobri projekti, i drago nam je da smo mi projekt koji je zaživio i daje određene rezultate, izjavila je ravnateljica Aquatike Margarita Maruškić Kulaš.

Upravo je ta suradnja ključna, jer nema rezultata bez međusektorske suradnje i suradnje svih razina od lokalne do nacionalne. Stoga treba ojačati regionalne koordinatore, jer za ovu godinu ministrica je naglasila kako je u planu ugovoriti projekte u vrijednosti od 13 milijardi kuna što je dvostruko više nego lani.