Gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel primio studente šumarstva iz Beča

Zbog bogate povijesne, kulturne, ali i prirodne baštine, a sukladno programu studijskog putovanja studenata šumarstva Sveučilišta BOKU iz Beča, organiziranog u suradnji sa Hrvatskim šumarskim Institutom, za jednu od destinacija odabran je i grad Jastrebarsko pa je goste iz Austrije u uredu primio i pozdravio gradonačelnik Zvonimir Novosel.

Univ.prof.dr.phil. Axel Schopf, vodeći stručnjak zaštite šuma pri Sveučilištu BOKU u Beču, ovo putovanje po Hrvatskoj provodi kao završno studijsko putovanje prije umirovljenja, iskazujući tako veliku čast hrvatskoj šumarskoj struci i kolegama iz Hrvatskog šumarskog instituta, čije se sjedište nalazi upravo u Jastrebarskom.

“Sveučilište BOKU ima već dugi niz godina odlične kontakte sa Hrvatskim šumarskim institutom. Upravo traje zajednički projekt o utjecaju klimatskih promjena na šumske štetnike. Hrvatska je slično kao i Austrija bogata šumama, tako da su mnoge teme vezane uz šumarstvo i zaštitu šuma zajedničke, primjerice klimatske promjene i invazivni štetni organizmi. Austrijski studenti mogu puno naučiti kako probleme rješavati te upoznati različite pristupe. Vrlo nam je važan osoban kontakt i razmjena mišljenja sa hrvatskim kolegama. Jako cijenimo kompetenciju i gostoljubivost naših domaćina, a posebno dr. Perneka i njegovih suradnika. Jako smo sretni upoznati Hrvatsku izvan turističkih ciljeva “, rekli su profesor Schopf., profesorica Christa Schafellner i dr.sc. Peter Bayer, koji će sa 12 odabranih studenata u Hrvatskoj provesti tjedan dana te se tako upoznati sa problematikom zaštite šuma u gotovo svim reprezentativnim sastojinama u Hrvatskoj.

’’U Beču sam proveo godinu dana na istraživanjima i pripremi doktorata što je naravno dovelo do vrlo tijesnih suradnji između naših institucija, naših i njihovih stručnjaka, pa i  do prijateljskih odnosa koji su nama u izobrazbi mladih stručnjaka od neprocijenjive vrijednosti. Zajedno smo pripremali i proveli nekoliko međunarodnih projekata, a u mom zavodu svaki doktorand provodi neko vrijeme koristeći moderne laboratorije u Beču. Vjerujem da se i kroz to reflektiraju izvrsni rezultati znanstvenih radova i doktorata koji obilježavaju Jastrebarsko, a onda i Hrvatsku na znanstvenoj karti svijeta ’’, rekao je Milan Pernek, predstojnik Zavoda za zaštitu šuma i lovno gospodarenje pri Hrvatskom šumarskom institutu, koji je ujedno i lokalni organizator ovog putovanja.

Gradonačelnik Zvonimir Novosel poželio je dobrodošlicu gostima te na njemačkom jeziku prezentirao Grad Jastrebarsko kroz povijest, a u svom obraćanju istaknuo je i važnost Hrvatskog šumarskog instituta kao vodeće institucije na polju šumarskih znanosti u RH, čije je sjedište upravo u Jastrebarskom. Grad Jastrebarsko i Institut odlično surađuju, a to se u više navrata pozitivno odrazilo na očuvanje stabala u jaskanskim parkovima i ulicama, a posebno u perivoju Erdödy, u čijoj su ljepoti kolege iz Austrije danas imali prilike i uživati.

Studenti su proteklih dana posjetili prašumu Prašnik kod Okučana, a potom Vinkovce i najveći kompleks šuma hrasta lužnjaka u Europi, Spačvanski bazen. Nakon prijema u Jastrebarskom, obići će postore Hrvatskog šumarskog instituta gdje će se uz kratkog pregleda svih djelatnosti Instituta detaljnije upoznati sa laboratorijskim procesima uzgajanja i pripreme parazitoida Torymus sinensis. Potom će otići na područje Ozlja gdje će im biti prikazan proces aplikacije ovog izrazito selektivnog biološkog sredstva za suzbijanje kestenove ose šiškarice. Upravo su znanstvenici Hrvatskog šumarskog instituta pokrenuli i ostvarili ovaj projekt kao presedan u upotrebi suvremenih bioloških metoda zaštite šuma od invazivnog štetnika.

Sutradan putovanje nastavljaju prema Gorskom Kotaru i Lici gdje će se upoznati sa problematikom smrekovih i jelovih potkornjaka. Potom odlaze u srednju Dalmaciju, gdje će se upoznati sa vrlo zanimljivim pojavama u populaciji borovog prelca u šumi alepskog bora na području Skradina. Putovanje će završiti obilaskom jednog od bisera prirodne baštine Republike Hrvatske, Nacionalnog Parka Krka.

tekst preuzet s http://www.jastrebarsko.hr/