Uspješno odrađena prva vježba evakuacije u Aquatici

Javna ustanova Aquatika ovih je dana glavna vijest ne samo u lokalnim medijima već i u nacionalnim. Razlog – nagrada za najbolji lokalni EU projekt. Ovoga puta donosimo malo drugačiju priču iz karlovačkog slatkovodnog akvarija, a radi se o prvoj vježbi evakuacije ikad održanoj na ovoj lokaciji.

Vježbom je simuliran požar u strojarnici akvarija, gdje se u tom trenutku nalazila jedna djelatnica. U obilasku su se u trenutku izbijanja požara zatekla 52 posjetitelja, uz 20 djelatnika i stručnih suradnika koje je trebalo u što kraćem roku evakuirati iz objekta. Od oglašavanja alarma do evakuacije protekla je minuta i 40 sekundi, hitna je došla za 3 minute, a vatrogasci za 4 minute i 10 sekundi.

Akvarijski prostor dosta je kompleksan, sa puno prolaza i prostorija ispod razine zemlje, a ovom vježbom djelatnici javne vatrogasne postrojbe i hitne pomoći upoznati su s unutrašnjošću objekta kako bi u slučaju opasnosti mogli brzo i efikasno djelovati. Posjetitelje su za ovu potrebu odglumili studenti studija Sigurnosti i zaštite na radu karlovačkog Veleučilišta.

Osim što su žurne službe iskazale spremnost na brzu reakciju u slučaju potrebe, djelatnici Aquatike vježbom su educirani kako reagirati u slučaju opasnosti. S obzirom da je u prvih šest mjeseci koliko je prošlo od otvorenja akvarij posjetilo više od 48 tisuća ljudi, što je oko 8 tisuća mjesečno, dobro je znati da su osoblje i žurne službe uvježbani kako postupiti u slučaju opasnosti.