Otvoren Europski park – simbol zajedništva Europske unije

U Arboretumu Šumarske i drvodjeljske škole u Karlovcu svečano je otvoren Europski park. Zamišljen je kao moderno oblikovan park koji se sastoji od kružne kamenite staze, šest klupa koje predstavljaju šest valova proširenja Europske unije, a izradili su ih učenici Šumarske škole. U sredini kruga voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević zasadio je stablo hrasta lužnjaka i to kloniranu sadnicu najvećeg hrasta u Europi koji se nalazi u rezervatu Prašnik kraj Nove Gradiške.

U parku se nalaze i stabla tipična za članice Europske unije čija su veleposlanstva i donatori parka. Kao simbol Hrvatske dva stabla mlade lipe posadili su župan Ivan Vučić i gradonačelnik Damir Jelić.

S ciljem povećanja svijesti građana o pripadnosti i pravima koje imaju kao građani Europske unije, od strane Karlovačke županije i Europe Direct centra Karlovac je i krenula ideja stvaranja parka. Projekt su uz Šumarsku školu, podržali i grad Karlovac, Zelenilo, karlovačka podružnica Uprave šuma te Konzervatorski odjel.

Glavna svrha Europskog parka je edukacija. Namijenjen je prvenstveno učenicima Šumarske škole, ali i svim ostalima. Kako naziv Europski park simbolizira zajedništvo unije, tako je i želja da sam park postane multifunkcionalan prostor za održavanje radionica, književnih večeri, koncerata i ostalih događanja na otvorenom, ali i prostor za druženje i rekreaciju te tako upotpuni turističku ponudu grada Karlovca.