Hrvatske vode planiraju otkupiti 11.000 čestica zemljišta za potrebe gradnje nasipa

Projekt obrane od poplava grada Karlovca prijavljen je Ministarstvu gospodarstva kao strateški projekt RH. Dobre vijesti izrečene su na tribini u Velikoj vijećnici Grada Karlovca kojoj se odazvao velik broj građana iz ugroženih područja.

Stanje projekta obrane od poplava grada Karlovca bilo je tema tribine koja je okupila velik broj Karlovčana iz poplavom najugroženijih naselja. Do danas je, rečeno je na tribini, ostvaren velik napredak po pitanju pripreme dokumentacije i samog projekta, a izrađena je i studija izvodivosti koja će omogućiti sufinanciranje iz EU sredstava u iznosu od 85 posto. “Marljivo radimo na projektnoj dokumentaciji, došli smo do prvih građevinskih dozvola. Isto tako, s jučerašnjim danom projekt je predan kao strateški na postupanje Ministarstvu gospodarstva i očekujemo da će to omogućiti dodatno skraćivanje rokova za ishođenje dozvola, uvjeta i svega što je potrebno da bi legalno gradili”, kaže generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Ukupna vrijednost projekta obrane od poplava procijenjena je na 120 milijuna eura, a u Karlovcu se ujedno njime  brani i sisačko područje putem retencije Kupčina. Zbog operativnosti projekt je ipak razdijeljen u dva dijela, a prva faza bit će Karlovac kao najugroženije područje. “Za 30 dana bit će raspisan natječaj za prvu dionicu za područje Drežnika, u vrijednosti milijun i pol kuna, da bismo iduće godine pripremili projekte gradnje i omogućili početak radova na području Logorišta i treće etape lijevoobalnih nasipa na području Karlovca. Pritom će nam biti jako važna koordinacija s Gradom Karlovcem kako bismo riješili imovinsko-pravne odnose koji su pretpostavka za realizaciju projekta”, dodaje Đuroković.

Zato je na samom početku tribine potpisan sporazum između Grada Karlovca i Hrvatskih voda kojim se Karlovac obvezuje aktivno pomoći u rješavanju imovinsko pravnih odnosa. Ova suradnja nužna je jer izgradnji sustava obrane od poplava predstoji čak osam etapa. “Ovim putem zajedno ćemo zamoliti građane koji posjeduju zemljište na području gradnje nasipa da i oni budu kooperativni i pristanu na prodaju. Naravno, ne mislimo nikoga oštetiti i želimo otkupiti zemljište po redovnim cijenama”, poručuju iz Hrvatskih voda. Za potrebe gradnje 50 kilometara nasipa bit će potrebno otkupiti 11 tisuća čestica.

Planom realizacije predviđeno je da posljednja etapa projekta bude dovršena do kraja 2023. godine.