Karlovac dio globalnog projekta “Nikola Tesla – Mind from the future”

U Gimnaziji Karlovac potpisan je sporazum između Grada Karlovca, Gimnazije Karlovac i Real Grupe o suradnji na projektu „Nikola Tesla – Mind from the future“. Sporazum su potpisali gradonačelnik Damir Jelić, ravnatelj Gimnazije Karlovac Damir Mandić i glavni izvršni direktor Real Grupe Krešimir Renzo Prosoli.

Partnerskim sporazumom između Grada Karlovca, Gimnazije Karlovac i Real Grupe ugovorena je suradnja na multimedijalnoj izložbi i futurističkom spektaklu „Nikola Tesla – Mind from the future“ koja će biti će postavljena u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu od 20. studenom ove do 20. ožujka iduće godine.

Naime, Teslino formalno obrazovanje i prvi ozbiljniji susreti sa znanošću započeli su upravo u Karlovcu u današnjoj Gimnaziji, a tadašnjoj Kraljevskoj velikoj realki. Odavde je “zakoračio” u svijet i dao mu jednu sasvim novu, neprocjenjivu i neizbrisivu znanstvenu dimenziju. No šira javnost izvan Karlovca o tome malo zna, što bi ovaj projekt trebao promjeniti.

Mi ćemo se u projekt uključiti tako što ćemo za potrebe izložbe ustupiti dio autentične i originalne zbirke Prirodoslovnog i Fizikalnog kabineta karlovačke Gimnazije vezano uz rad i djelo, odnosno za školovanje i boravak Nikole Tesle u Karlovcu”, rekao nam je ravnatelj Gimnazije Damir Mandić.

Nakon Zagreba, zbog globalnog interesa za lik i djelo Nikole Tesle, „Nikola Tesla – Mind from the Future“ će u vidu putujuće izložbe kroz gradove New York, Pariz, Prag, Budimpešta te Dubai predstaviti život i rad Nikole Tesle, genijalca koji je nepovratno izmijenio svijet u kojem živimo.

Projekt će financijski podržati Grad Karlovac, uz poruku da je riječ o vrijednom doprinosu hrvatskom društvu, obrazovanju i kulturi.