Predstavljen sustav e-nadzora i izvještavanja o provedbi Zakona o pravima nacionalnih manjina

U okviru projekta Ministarstva uprave “Potpora učinkovitoj provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina” u karlovačkoj Gradskoj vijećnici predstavljen je sustav e – nadzora i izvještavanja o ovom zakonu. Projekt se provodi s ciljem daljnje informatizacije, modernizacije i povećanja učinkovitosti javne uprave. Većim dijelom financiran je iz europskih fondova, a ukupno je vrijedan 200 tisuća eura.

– Opći cilj projekta je promicanje i zaštita ljudskih prava, posebno prava nacionalnih manjina. Želimo povećati transparentnost i otvorenost javne uprave, a svrha je i cjelovita primjena prava nacionalnih manjina, učinkovita provedba Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te jačanje institucionalnih kapaciteta Ministarstva uprave i Ureda državne uprave u županijama, pojasnio je voditelj službe za politički sustav i nacionalne manjine u Ministarstvu uprave Krešimir Margetić.

Čak 90 posto sredstava potrebnih za provođenje ovog projekta dobiveno je iz IPA predpristupnih fondova Europske unije. Prema Margaletićevim riječima, sustav će svoju implementaciju doživjeti iduće godine.

Ovaj projekt namijenjen je službenicima državne uprave i službenicima jedinice lokalne i područne samouprave, nacionalnim manjima i udrugama. Prikupljeni podaci o provođenju i ostvarivanju prava nacionalnih manjina predaju se Vladinom uredu za nacionalne manjine, a oni pak Hrvatskom Saboru.

– Važno je naglasiti kako je taj proces trajao tri do četiri mjeseca i nadamo se da ćemo kroz ovaj projekt taj proces ubrzati i u konačnici svi biti zadovoljni, dodao je Margaletić.

Već sada Vladin ured za nacionalne manjina ima objavljena sva dosadašnja izvješća, s time da je zbog političkih okolnosti zadnje objavljeno 2014. godine. Radi se o podacima koji su propisani ustavnim Zakonom o pravima nacionalnih manjina.