Vježbom gašenja i evakuacije u dugoreškoj Specijalnoj bolnici provjeren stupanj pripravnosti svih službi

Na prvom katu Specijalne bolnice za produženo liječenje u Dugoj Resi buknuo je požar. Ubrzo se proširio po dijelu prvog kata. Zahvaljujući vatrodojavnom sustavu požar je otkriven u početnoj fazi. Na mjesto događaja stigli su hitna pomoć, policija, Crveni križ te vatrogasci njih 20 iz DVD-a Duga Resa, Belavići i Stara Sela te karlovački profesionalci. Započeli su s gašenjem požara i spašavanjem devet ugroženih osoba koje se nisu mogle same evakuirati. Scenarij je to vježbe kojom se provjeravao stupanj pripravnosti svih službi koje su inače uključene u ovakve intervencije.

– Svakom vježbom na konkretnom objektu mi naučimo nešto više. Cilj ove vježbe nije bio uspjeti, nego da se na njoj nešto nauči i da nakon analize koju ćemo provesti sa Stožerom civilne zaštite Grada Duge Rese damo prijedlog mjera za poboljšanje zaštite i spašavanja na ovom području, kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković.

Iako su vatrogasci i djelatnici hitne odradili svoje zadatke po pravilima službe, malo su ih barem vatrogasce, omeli kolege policajci koji su svoje vozilo parkirali na hidrantu.

– Mi smo ovdje dopustili da ljudi dođu bliže i da vide što se događa na samoj intervenciji, a policija na pravoj intervenciji sigurno ne bi bila ovako blizu, odgovorio je Franković na naš upit kako to da se policija našla i ostala na hidrantu.

Vježba je pripremljena na zahtjev ravnateljice bolnice Višnje Mihalić Mikuljan u čijoj ustanovi leži oko 165 pacijenata, od čega ih je i do 50 nepokretno. Grad Duga Resa je putem Stožera civilne zaštite izradila elaborat vježbe.

– Ja se svim sudionicima zahvaljujem jer ovako dobro izvedena vježba ulijeva mi sigurnost da bi se u slučaju bilo kakve potrebe jednako brzo reagiralo i spasilo ljudske živote, izjavila je ravnateljica Mihalić Mikuljan.

– Pokazali smo da samo koordiniranom akcijom možemo brzo, profesionalno i dobro reagirati. Pokazali smo da imamo dobre ljude i dobre ekipe i da smo spremni za sve izvanredne situacije, rekao je v.d. gradonačelnika Duge Rese Tomislav Boljar.

Kako je sve to izgledalo, pogledajte u galeriji fotografija na našem Facebook profilu.