Velik interes za Dan otvorenih vrata Aquatike

U sklopu obilježavanja Europskog tjedna, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, uz podršku Europske komisije, organizira Dane otvorenih vrata EU projekata. Cilj je predstaviti projekte koji su svojom uspješnom provedbom dali doprinos razvoju lokalnih zajednica. Vrata je ovom prilikom otvorila i Javna ustanova Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac.

Aquatika je danas besplatno otvorila vrata za sve posjetitelje. Uz individualne, stigli su i gosti iz nekoliko zagrebačkih škola. “Veliki interes pokazao je da je karlovački akvarij, osim zbog svog jedinstvenog koncepta i raznolikog podvodnog svijeta, posjetiteljima zanimljiv i po dodatnim sadržajima gdje je poseban naglasak na edukaciji djece i mladih, kao i na brizi o okolišu”, kaže ravnateljica Aquatike Margarita Maruškić Kulaš.

Najveći interes izazvala je prezentacija čišćenja velikog akvarija u poslijepodnevnim satima. “To je redovni posao našeg ronioca Marina Jarnjaka i obično ga obavlja nakon što akvariju završi radno vrijeme za posjetitelje, ali danas smo odlučili počastiti naše posjetitelje i onime što inače ne mogu vidjeti”, pojašnjava ravnateljica.

Aquatika se već u prvih šest mjeseci rada nametnula kao ustanova od velike gospodarske i turističke važnosti za Karlovac i okolicu. Do sada je akvarij posjetilo više od 54 tisuće ljudi. Mnogima je upravo današnji dan bio prvi posjet ovoj atrakciji.

Nedavno je Aquatika proglašena drugim najuspješnijim lokalnim EU projektom u Hrvatskoj prema odabiru građana u okviru dodjele nagrada na Tjednu EU fondova. Važnost slatkovodnog akvarija u Karlovcu prepoznala je na samom početku i Europska unija, uvrstivši ga među 15 odabranih od ukupno 144 prijavljena projekta. Podsjetimo, Aquatika je 36 milijuna kuna vrijedan projekt koji je najvećim dijelom financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj.