Osiguran novac za osobne asistente za 15 osoba s najtežim invaliditetom

Udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije, Karlovačka udruga spinalno ozlijeđenih i Udruga invalida rada iz Duge Rese korisnice su novoodobrenog projekta usluga osobne asistencije. Zahvaljujući projektu, 15 osoba s različitim vrstama invaliditeta dobit će asistente, a novac za njih osiguran je za sljedeće dvije godine.

“Nada za bolji život osoba s invaliditetom” ime je novog projekta Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije. Kao što mu ime kaže, cilj projekta je kroz pružanje usluge osobne asistencije povećati socijalnu uključenost i unaprijediti kvalitetu života osoba s najtežom vrstom invaliditeta i osoba s intelektualnim teškoćama, kaže predsjednica Udruge Gordana Jurčević.

Osobni asistenti važan su korak u sprečavanju insitucionalizacije, uključivanja korisnika u aktivnosti obrazovanja i rada te kvalitetnog provođenja slobodnog vremena. Osim za same korisnike i njihove obitelji, koje će projektom dobiti vrijeme za izvršavanje vlastitih obaveza, korist od projekta su radna mjesta za asistenate.

Novac je osiguran za asistente za 15 korisnika u dobi od 21 do 63 godine, a neki od njih tu će uslugu koristiti po prvi puta u životu. Ukupna vrijednost projekta je 1,9 milijuna kuna. Bespovratna sredstva potječu iz Europskog socijalnog fonda i hrvatskog državnog proračuna.