Predavanje Financijsko opismenjavanje za osnovnoškolce danas i u ponedjeljak

Predavanje Financijsko opismenjavanje održava se danas i u ponedjeljak, 15.5. od 8,00 do 14 sati u Knjižnici za mlade, Banjavčićeva 8 u sklopu ciklusa predavanja Poslovne knjižnice.

Predavanje koje je namijenjeno osnovnoškolcima u trajanju od jednog školskog sata će održati volonteri iz Ekonomske klinike koji kroz priču i igru na najjednostavniji mogući način djeci pokušavaju objasniti pojmove kao što su novac, valuta, kartica, banka, kredit i slično. Misija je podizanje financijske pismenosti učenika te poticanje djece da od malih nogu razmišljaju o financijama i razvijaju svoja znanja. Inače Ekonomska klinika već dvije godine isti projekt provodi u osnovnim školama grada Zagreba i Zagrebačke županije. Naime, prema istraživanju agencije Ipsos Plus, financijska pismenost učenika u Hrvatskoj je mizerna. Dok je u brojnim zemljama EU-a financijsko opismenjavanje dijelom redovnog nastavnog programa, kod nas to nije slučaj.

Projekt ”Financijska pismenost osnovnoškolaca” je započeo u studenom, 2017.godine. Projekt se sastoji od 4 modula u trajanju od jednog školskog sata, odnosno 45 minuta. Prvi modul pod nazivom ”Potrebe i želje” održan je u Knjižnici za mlade početkom travnja, a ovog puta osnovnoškolcima će biti predstavljen drugi modul, ”Banke, krediti i štednja”. Cilj projekta je da se učenici pravovremeno upoznaju s osnovama funkcioniranja financijskog sustava, kako bi izrasli u educirane građane koji će u budućnosti znati raspolagati osobnim financijama.

Ovo predavanje održava se u sklopu Poslovne knjižnice. Početkom prošle godine u Knjižnici za mlade smo, financijski poduprijeti od strane Američkog veleposlanstva otvorili Poslovnu knjižnicu. Dio je to projekta Work with us koje je Američko veleposlanstvo provodilo diljem Hrvatske, a Knjižnica za mlade odabrana kao najbolji projektni prijedlog. Glavna svrha poslovnih knjižnica je, na tragu poslovnih knjižnica iz SAD-a i Velike Britanije, da postanu važni faktori u restrukturiranju gospodarstva i nude veliku pomoć malom i srednjem poduzetništvu, ali i pomažu u stvaraju poduzetničke klime među mladima.