• May 16, 2017
  • Nataša Lusavec Colarić
  • 0

Sutra u 18:15 sati u Knjižnici za mlade, na rasporedu je predavanje “Ovisnost o internetu” koje će održati Katarina Radat iz Društva za socijalnu podršku Zagreb.

Internet ima mnogobrojne dobre i korisne strane i primjene, ali krije i neke potencijalne opasnosti. Učestala dnevna upotreba interneta tijekom vremena može rezultirati i stvaranjem ovisnosti. Jedna od rizičnih skupina za njezin razvitak su adolescenti, a ranom adolescencijom smatra se razvojno razdoblje viših razreda osnovne škole. Ovisnost o internetu znači njegovo prekomjerno korištenje u obliku koji može uzrokovati teškoće u svakodnevnom životu, te narušiti fizičko ili psihičko zdravlje. O ovisnosti o internetu kao ozbiljnom problemu koji pogađa mnoge ljude, a posebno djecu, govori se već godinama. Dok je nekima od nas teško “odlogirati” se s društvenih mreža, pojedinci koji pate od te ovisnosti imaju i snažan osjećaj depresije i zlovolje. Općenito, internetska ovisnost – kažu stručnjaci – ima osnovne značajke kao i bilo koja druga ovisnost.

Ono što tišti po tom pitanju Hrvatsku je povećanje broja mladih koji, umjesto da žive djetinje dane u društvu, bave se sportom i čitaju, sve više pilje u ekrane svih dimenzija, što ih čini otuđenima, a ta učestala aktivnost na njihov mladi mozak djeluje poput psihoaktivne tvari.

O ovom će problemu na predavanju govoriti Katarina Radat, predsjednica Društva za socijalnu podršku Zagreb. Ovo društvo pokrenulo je Projekt: Hvala, ne! Ovisnosti o alkoholu, drogi, internetu, kocki i klađenju, koji se provodi na području četiriju županija: Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Grada Zagreba i Ličko-senjske. Projekt pokriva prevenciju svih oblika ovisnosti koji su zastupljeni među mladom populacijom koja je visoko rizična kada se govori o ovisnostima.