“Tko će odgovarati za kašnjenje izgradnje CGO Babina Gora i sanacije Ilovca?”

Gospodarenje otpadom bilo je tema konferencije za novinare koju je danas održala HNS-ova kandidatkinja za županicu Karlovačke županije Marina Novaković Matanić. Budućeg župana, tko god on bio, pozvala je da se hitno prihvati posla vezano uz Centar na Babinoj Gori čija izgradnja kasni.

Prošlo je gotovo deset godina otkako je osnovana tvrtka KODOS, no izgradnja Centra za gospodarenje otpadom na Babinoj Gori nikako da krene. Rješavanju ove problematike do sada se pristupalo neozbiljno i to hitno treba promjeniti, poručila je HNS-ova kandidatkinja za županicu.

Do kraja 2018. godine, osim same gradnje Centra za gospodarenje otpadom, predstoji i velik posao zatvaranja i sanacije svih postojećih odlagališta, što je zadaća na koju se Hrvatska obvezala pristupajući Europskoj uniji. Sada je već posve izvjesno da se to neće dogoditi u roku. “Dodatni problem je u činjenici da Hrvatska trenutno nema ministra zaštite okoliša i da bi nam se ponovo mogli dogoditi izvanredni parlamentarni izbori, što bi dovelo do novog gubljenja vremena. Kašnjenje i probijanje rokova platit će na kraju tko drugi nego – građani, a za to ponovo nitko neće odgovarati”, kaže Novaković Matanić.

Buduće vodstvo Županije poziva na suradnju s općinama koja je, smatra, po ovom pitanju do sada izostala.