MIOŠ jedan od trening centara u projektu CROskills

Vještine potrebne za kvalitetnu energetsku obnovu i izgradnju niskoenergetskih zgrada vrlo su rijetke među građevinskim radnicima. Jedan je od mogućih uzroka i nedostatak motivacije za stalnim usavršavanjem. Građevinski fakultet iz Zagreba stoga je pokrenuo projekt CROskills, a u njemu sudjeluje i karlovački MIOŠ.

Karlovački MIOŠ jedan je od trening centara u projektu CROskills. Predavanjima i praktičnim dijelom počeo je prvi ciklus obuke građevinskih radnika. Cilj je imati kvalitetnu radnu snagu na području energetski učinkovite gradnje.

Trenutno MIOŠ može obučavati u četiri zanimanja – fasader, zidar, soboslikar i monter suhe gradnje. U prvom krugu u karlovačkom trening centru obuku prolazi osam radnika iz Karlovca i Otočca.

Sve manje mladih odlučuje se na primjerice upisivanje zanimanja zidar, a kvalificirani radnici odlaze iz Hrvatske, velik je broj priučenih radnika, koji nemaju odgovarajuća znanja, a u području graditeljstva uvozi se radna snaga. Bilo bi dobro kada bi djeca prilikom upisa u srednju školu odabirala zanimanja u kojima će jednog dana moći pronaći posao, no kako se to ne događa, jedno od rješenja problema su i ovakvi projekti.