Dva dokumentarca o ekspedicijama CEIK-a Braća Seljan danas u Knjižnici za mlade

Danas (24. svibnja) u 17 sati u Knjižnicu za mlade bit će održano predavanje „Amazona” u suradnji s Centrom za ekspedicionizam, istraživanje i kulturu „Braća Seljan”.

Kako je izgledalo na tim ekspedicijama, posjetitelji će imati priliku vidjeti u dva dokumentarna filma. Prvi od njih je „Pacific – Amazonas”, a govori o ekspediciji koja je izvršena tijekom srpnja 2003. godine. Obilježila ju je teška politička situacija u Peruu, što je onemogućilo dio puta kopnom od Lime do Pucallpe na rijeci Ucayali. Tako se odmah išlo u Iquitos, grad na rijeci Amazoni. Odande je ekspedicija prešla oko 2 500 kilometara rijekom Amazonom do grada Manausa u Brazilu. Brodom je pristajala u mnogim mjestima uz Amazonu, bilježeći život na njezinim obalama.

Drugi dokumentarni film, „Gran Pajaten”, govori o ekspediciji iz 2001. godine. Razlog posjeta ovom arheološkom nalazištu u peruanskoj prašumi je to što je Mirko Seljan 1913. godine otkrio lokalitet Gran Pajaten na kojem je i smrtno stradao iste godine.

Predavanje o putovanjima članova društva kroz Južnu Ameriku održat će Mladen Kuka, predsjednik Centra za ekspedicionizam, istraživanje i kulturu „Braća Seljan”.