Automatski vanjski defibrilator stigao u Aquatiku

U sklopu projekta “Oživljavanje u zajednici” Aquatika je dobila automatski vanjski defibrilator. Ovakav uređaj u Hrvatskoj je do sada postavljen na 238 lokacija, a Aquatika je druga u Karlovcu i četvrta u županiji koja ga ima. Za rukovanje defibrilatorom obučeno je šest djelatnika.

Aquatika nije odabrana slučajno, naime Gradskoj upravi je predloženo da upravo oni dobiju defibrilator s obzirom na velik broj posjetitelja. Od otvorenja akvarija do danas zabilježeno je više od 65 tisuća posjetitelja.

U Hrvatskoj godišnje oko devet tisuća ljudi umire od srčanog zastoja. Bez pomoći pružene na vrijeme uspijeva se spasiti svega deset posto, a uz automatski vanjski defibrilator i ljude obučene da rade s njim, može se spasiti polovica onih kojima se dogodi srčani zastoj.

U evidenciji Ministarstva zdravstva je 1700 osoba koje znaju rukovati automatskim vanjskim defibrilatorom, a od danas i šest djelatnika Aquatike. Karlovac već ima jedan AVD u zgradi Fine, a još po jedan nalaze se u Ogulinu i Žakanju.