Mandić: Gradska uprava mora biti servis poduzetnicima, ali i nezaposlenima u prekvalifikaciji za zanimanja zanimljiva tržištu rada

Gospodarstvo, poduzetništvo, obrtništvo i turizam fokus su našeg budućeg djelovanja jer smatramo da svatko tko otvori novo radno mjesto ili zaposli sam sebe, mora biti prioritet rada Gradske uprave, izjavio je kandidat HDZ-a za gradonačelnika Karlovca Damir Mandić koji je zajedno s kandidatom za svog zamjenika Ivanom Mrzljakom obišao prostor bivše vojarne u Gornjem Mekušju kojeg Grad priprema za buduću poslovnu zonu.

– Za čišćenje vojarne Grad je izdvojio 350 tisuća kuna, a dodatnih 950.000 izdvojeno je i za uklanjanje objekata. Ovi radovi preduvjet su za izradu Plana prostornog uređenja i mi vjerujemo da će on do kraja ove godine biti završen. Na taj način bit će stvoreni preduvjeti za ulazak poduzetnika u poslovnu zonu, izjavio je Mrzljak.

Poduzetnici će odlukom Gradskog vijeća imati i određene pogodnosti kao što je plaćanje smanjene komunalne naknade, prve godine 25 posto, druge 50, a treće 75 posto. Komunalni doprinos se ne plaća, a nakon procjene vrijednosti zemljišta, poduzetnici će imati i određene popuste.

– Poduzetnicima će se subvencionirati cijena zemljišta, ovisno o broju zaposlenih i to od 30 do 70 posto, dodao je Mrzljak.

Zainteresiranim poduzetnicima Gradska uprava mora biti servis, ali pred njom je i izazov – uskladiti potrebe tržišta rada i obrazovni sustav.

– Ja kao gradonačelnik ću inzistirati da Grad Karlovac i Karlovačka županija naprave jednu kvalitetnu analizu na temelju koje ćemo napraviti jednu novu mrežu programa pogotovo za srednje škole. Osim podrške novim inovativnim metodama poduzetništva, moramo voditi brigu i o ljudima koji su teže zapošljivi. Mislim da Gradska uprava mora preuzeti na sebe i taj dio prekvalifikacija tako da i naši sugrađani koji imaju zvanja koja danas nisu zanimljiva tržištu rada, prekvalifikacijom pronađu radno mjesto za sebe, najavio je Madnić.

Poslovna zona Gornje Mekuše prostire se na površini 10.18 hektara, a interes poduzetnika već sada postoji.