Na Svibanjskim zdravstvenim danima danas niz predavanja na temu boli

”Možemo bez boli – multidisciplinarni pogled” tema je ovogodišnjih Svibanjskih zdravstvenih dana. 39. dane organizirali su u Gradskoj knjižnici karlovački ogranak Hrvatskog liječničkog zbora, Opća bolnica Karlovac i Savjet za zdravlje Karlovačke županije. Bol je obično prvi simptom koji pacijenta dovodi liječniku. Upravo o boli niz predavanja održat će medicinske sestre i liječnici svih grana medicine. Međutim, nije baš svaka bol ta koja pacijenta treba dovesti liječniku.

– Tu nekakav recept teško da možemo dati, ali bol koja je uporna, traje i teško se liječi lijekovima, bol koja se javlja na mjestima na kojima se inače ne javlja, pogotovo bolovi u trbuhu mogu u konačnici rezultirati kao znak oboljenja koje može biti i po život opasno, naglasio je predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Karlovac dr. Želimir Korač.

Staviti bol pod kontrolu važan je dio palijativne skrbi, pa je ispred knjižnice organizirana akcija Palijativna skrb u Karlovačkoj županiji, a naša županija u samom je hrvatskom vrhu po pitanju palijative i jedna od rijetkih koja ima Strategiju razvoja palijativne skrbi.

Svibanjski zdravstveni dani bili su prilika i za predstavljanje godišnjaka Opće bolnice Karlovac koji je doživio svoje izdanje na oko 400 stranica nakon dugih 20 godina, a ravnatelj dr. Ervin Jančić kaže kako je u planu godišnjak izdavati svake godine.