Ekološka akcija Ronilačkog kluba Zrinski u Selcu

Članovi Ronilačkog kluba Zrinski iz Karlovca ronili su ovog vikenda na području kvarnerskog akvatorija u sklopu uvježbavanja složenih ronjenja u većim dubinama i u uvjetima slabije vidljivosti odnosno pri noćnim zaronima. Osim trenažnog ronjenja odradili su i tradicionalnu ekološku akciju u Hostelu Karlovac u Selcu. Cilj akcije bio je pregledati podmorje na plaži Hostela Karlovac u Selcu i otkloniti nečistoće kako bi plaža bila sigurna i čista.

Ronitelji su detaljno pregledali dno i izvadili nekoliko vreća smeća, uglavnom boca i razbijenog stakla. Ističu kako je smeća iz godine u godinu sve manje. Tvrde da je to posljedica kontinuiranog čišćenja, ali i veće ekološke svijesti građana i korisnika te plaže.

Pri ronjenju je i ove godine uočena nešto veća količina ježeva nego prošle godine. Ronitelji su ih ekološki tretirali, odnosno sakupili i odnijeli u veće dubine. Ističu da su radovi na jednom novoobnovljenom hotelu u susjedstvu Hostela uzrokovali nestajanje ježeva na nekoliko godina. Iako morski ježevi mogu biti jako neugodni za kupače kad stanu na njih, oni svjedoče da je more čisto.

U akciju su se pored ronitelja uključili i djelatnici i gosti Hostela Karlovac u Selcu. Ronitelji poručuju da je plaža ispod Hostela Karlovac u Selcu sigurna za brojne kupače. Sigurnost te „karlovačke“ plaže je bitna upravo zbog brojne djece i mladih koja će boraviti u Hostelu, a među prvim brojnijim posjetiteljima su učenici osnovnih škola. Upravo su i najmlađi imali puno pitanja za naše ronioce koji su im morali podrobno objasniti što rade i kako se može disati pod vodom. U RK Zrinski vjeruju da će susret s roniocima dodatno ojačati njihovu svijest da trebamo čuvati našu prirodu i okoliš.