Petračić: U Rečici se nalazi karlovačko energetsko blago

Energetska strategija mora biti temelj razvoja grada, poručio je nezavisni kandidat za gradonačelnika grada Karlovca Davor Petračić i to u Rečici gdje je INA prije 30 godina tražeći naftu pronašla toplu vodu. Ta topla voda, smatra Petračić, dovoljna je za opskrbu električnom i toplinskom energijom za cijeli Karlovac.

– Ovdje na dva kilometra dubine nalazi se karlovačko energetsko blago koje bi moglo unaprijediti standard građana grada Karlovca. Ova bušotina ima snagu proizvodnje jedan megavat električne energije i osam megavata toplinske energije. Za cijeli grad su dovoljne tri ovakve bušotine, a analize su pokazale da bi na taj način grijanje u gradu Karlovcu bilo simbolično što se tiče energije, a onda se mogu smanjiti i fiksni troškovi Gradske toplane, kazao je Petračić.

Cijena izgradnje geotermalne elektrane je oko 120 milijuna kuna što se isplati u manje od 10 godina, procjenjuje Petračić i dodaje da je to vrhunski potencijal grada.

– U 10 godina se isplati ako se proizvodi samo struja, a nama to nije cilj, nama je cilj dati i jeftinu toplinsku energiju, čime bi došlo i do razvoja gospodarstva jer oni koji bi otvarali tvornice u gradu imali bi jeftinu električnu i toplinsku energiju. Kada bismo je upotrijebili, naš Karlovac bi mogao napredovati velikim koracima, pojašnjava Petračić

Zašto to do sada nitko nije iskoristio, Petračić smatra krivac je aktualna vlast.

– Vjerojatno se oni koji su na vlasti ne usude ući u tako veliki zalogaj jer treba provesti analize i ispitivanja, a treba i razumjeti cijelu tu problematiku. Očito onima koji su na vlasti je više bilo do odrađivanja tekućih pitanja i manjih projekata koji se lijepo vide, a nemaju neke koristi za sve, izjavio je Petračić.

Kad bi Grad bio vlasnik geotermalne elektrane, građani bi trebali u tom slučaju plaćali samo troškove održavanja sustava, a energija bi bila gotovo besplatna, zaključio je Petračić.