Domaće voće, povrće i mlijeko u školama

Koje su mogućnosti distribucije mlijeka i mliječnih proizvoda te voća i povrća za škole s područja Karlovačke županije bila je tema sastanka zamjenice župana Vesne Hajsan Dolinar s predstavnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i poljoprivrednicima s područja naše županije.

Projekt Školska shema financira Ministarstvo poljoprivrede s 22 milijuna kuna za područje cijele države. OPG-ovi i poljoprivrednici se na natječaj mogu javljati tijekom cijele školske godine 2017/2018., a pojedine škole imaju pravo same izabrati proizvođače koje žele. Osnovni cilj je zdrava prehrana za djecu.

Ministarstvo je u sklopu ove mjere predvidjelo jednom tjedno unošenje voća, povrća i mlijeka, a do 2023. u planu je i više puta tjedno, istaknula je zamjenica župana Karlovačke županije Vesna Hajsan Dolinar, dodavši da takvih proizvođača voća, povrća i mlijeka, koji mogu opskrbljivati naše škole, ima 50-tak na području naše županije.

To otvara mogućnost mnogim OPG-ima i poljoprivrednicima da se uključe jer će potrebe rasti. A da interes postoji, dokaz je i dobar odaziv proizvođača na ovaj sastanak. Jedan od njih je najveći proizvođač trešnje u Karlovačkoj županiji, Boris Capan, koji je kazao kako je već prijašnjih godina surađivao sa školama isporučujući im jabuke.

Školama je rok za prijavu u Shemu još dva tjedna, a proizvođači se mogu prijavljivati neograničeno, tijekom cijele školske godine