Dan je ljubaznosti u prometu. Drugu godinu za redom PU karlovačka u suradnji s Gradom Karlovcem provodi ovu preventivnu akciju na području našeg grada s ciljem poticanja tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanja vozača da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima.

Na nekoliko frekventnih pješačkih prijelaza pripadnici prometne jedinice mladeži bilježe vozače koji propuštaju pješake, ali i one koji to ne čine. U prošlogodišnjoj akciji oko 66 posto vozača propustilo je pješake. Rezultat nije loš, ali može i bolje prvenstveno jer su pješaci najranjivija skupina u prometu.

– Dodatna potreba za provođenjem ove akcije pokazala se jer smo ove godine u prvih pet mjeseci zabilježili pet prometnih nesreća u kojima su stradali vozači, a u njih četiri uzrok je nepropuštanje pješaka na pješačkim prijelazima, rekao nam je pomoćnik načelnika PP Karlovac Dalibor Gojak.

Prošlogodišnja statistika kaže da se 35 prometnih nesreća dogodilo zbog naleta vozila na pješaka, a u njima su dva pješaka smrtno stradala. U većini tih prometnih nesreća uzrok su pogreške vozača, ali ima i propusta pješaka.

– Svakako da treba apelirati na pješake jer ima uvijek jedan dio pješaka koji neoprezno prelaze kolnik bez obzira na pješački prijelaz. U svakom slučaju i pješaci bi trebali voditi više računa prilikom samog silaska s nogostupa na kolnik i ne baš istrčavati, dodao je Gojak.

10 najljubaznijih vozača koji su danas zaustavili svoje vozilo kako bi propustili pješaka i koje računalo odredi metodom slučajnog odabira, za tjedan dana dobit će prigodne nagrade.