Diplome za 53 nova majstora

U Obrtničkoj komori Karlovačke županije 53-oje novih majstora dobilo je diplome. Titula majstor temelj je za osnivanje obrta, a omogućuje i prijem naučnika na praktičnu nastavu. Korisnicima je pak jamstvo da će im potrebnu uslugu pružiti stručna i kompetentna osoba.

– Svi ovi majstori imaju siguran posao, ovi obrazovni programi ne školuju učenike za burzu rada. Obrazovanje mora slušati gospodarstvo koja im zanimanja trebaju. Događa nam se da su navale na škole društvenog obrazovanja velike, a ako imate situaciju da svake godine iz Ekonomske škole izađe jedan razred poslovnih tajnika, ja vas pitam gdje će oni naći posao? Ovo nije nikakva kritika, već činjenica, kazao je predsjednik Obrtničke komore Karlovačke županije Darko Stanković.

Iz Obrtničke komore kažu kako obrtnike i dalje najviše opterećuje administracija koju u dogovoru s Vladom pokušavaju pojednostavniti i svesti na minimum.

– Jer biti obrtnik nije zanimanje, to je stil života. Uključena je obično cijela obitelj, nema radnog vremena od osam sati, radi se vikendima i blagdanima, ali to je takav posao. Nama kronično nedostaje građevinskih zanimanja, najveća je potražnja za stolarima, vodoinstalaterima, finomehaničarima, ali i vozačima, dodao je Stanković.

Nedostatak dobrih majstora i drugih obrtničkih struka ipak se najviše povezuje s nedostatkom interesa kod mladih za školovanjem za ta zanimanja, manje s njihovim odlaskom u inozemstvo.

– Koliko imamo podatak, majstori ne odlaze raditi u inozemstvo, ali njihovi radnici da. Međutim na svaka dva autobusa koji odu, jedan se vrati natrag, pojašnjava Stanković.

Najviše majstora koji su danas dobili diplome dolazi iz zanimanja elektroinstalater, frizer i automehaničar.

– Majstorska diploma u obrtništvu je zapravo kao i u znanosti doktorat, najviši stupanj obrazovanja gdje čovjek osim mogućnosti otvaranja obrta, stječe i mogućnost prenošenja znanja i na buduće generacije, poručila je zamjenica župana Karlovačke županije Vesna Hajsan Dolinar.

Obrtnička komora Karlovačke županije od 1996. godine organizira polaganje majstorskih ispita, a u 21 godinu diplome je dobilo 1.026 majstora.