Gradišćanski Hrvati u Draganiću

944

“Po staza naših starih” projekt je u kojem sudionici iz Mađarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine obilaze krajeve kojima su se Hrvati raseljavali kroz povijest. Krenuli su iz Bakra, a u deset dana obići će nekoliko mjesta u Hrvatskoj, Mađarskoj, Austriji, Slovačkoj i Češkoj. Putem izvode svoj bogat program. Jedna od postaja je bio Draganić, gdje su ih sa svojim kulturno-umjetničkim posebnostima dočekali domaćini.

U organizaciji Udruge Zraka Draganić je bio domaćin projekta gradišćanskih Hrvata “Po staza naših starih”. U okviru projekta sudionici obilaze gradove kroz nekoliko država na čijem su području raseljeni, a Draganić je bio jedna od postaja tog puta.

Jedan od ciljeva je da gradišćanski Hrvati sačuvaju svoj jezik jer su na neki način primorani govoriti hrvatski, kad su uključeni sudionici iz Hrvatske i BiH.

Voditelj projekta Franjo Pajrić održao je predavanje koje je bilo etno-povijesno-znanstveno-kulturološko putovanje kroz vrijeme i povijest. Domaćini i gosti su izveli bogat kulturno-umjetnički program. Uključeni su bili Udruga Tradicije Draganića, Svjećarsko-medičarski obrt Prstec, KUD Sveti Juraj Draganić, koji je uz glazbu i ples prikazao živu izložbu.

Projekt “Po stazah naših starih” je pokrenut 2013., glavni pokrovitelj je Etno memorijalni informacijski centar gradišćanskih Hrvata sa središtem u Kojnofu, uključena je i Udruga Hrvata, a sve uz pomoć Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstva ljudskih resora Mađarske, Općine Kojnof i naravno, domaćina.