U Glini obilježena obljetnica predaje 21. kordunskog korpusa

400

Napadom na policijsku stanicu u Glini u lipnju 1991. godine počeo je Domovinski rat koji je i završen predajom 21. kordunskog korpusa u predgrađu Gline Gornjem Viduševcu. Prije 22 godine, 8. kolovoza završen je rat na ovim područjima koja se i danas bore s njegovim posljedicama.

Nakon što su kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civlnim žrtvama Domovinskog rata u Glini položeni vijenci i zapaljene svijeće, predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović svečano je otvorila crkvište u ratu razorene crkve sv. Ivana Nepomuka. Obišla je i izložbu fotografija iz Domovinskog rata, a nakon toga i mjesto predaje 21. korpusa u Gornjem Viduševcu.

Glina je u svojoj povijesti pretrpjela mnoga razaranja i mnoge žrtve, u Domovinskom ratu poginulo je 396 građana Gline, od čega 68 branitelja. Stanovnici Gline četiri su godine proveli u progonstvu, da bi se završetkom Domovinskog rata vratili na spaljena ognjišta, podsjetio je gradonačelnik Stjepan Kostanjević.

U Oluji je oslobođeno 10400 kilometara četvornih okupiranog teritorija u čemu je sudjelovalo 200 tisuća vojnika, podsjetio je pak župan Ivo Žinić. Oluja je spriječila i pad Bihaća, ali i otvorila put demokratskih procesa u Srbiji, dodao je, Moramo biti ponosni što smo bili pobjednici, ne smijemo zaboraviti slavne pobjede koje su utkane u temelje naše države, ujedinimo naše snage i zajednički krenimo u izgradnju naše Domovine, kazao je.

Predsjednica Grabar Kitarović je istaknula da je Hrvatska suverena država, ali da može biti bolja. Ono što posebno zabrinjava jest odlazak mladih, ali vjerujem da ćemo u godinama koje su pred nama učiniti sve kako bismo prije svega poboljšali, unaprijedili društvenu klimu, gospodarstvo, investicije, kako bi mladi ostajali ovdje, ali i kako bismo se pobrinuli za dostojanstven život svakog radnog čovjeka, umirovljenika, branitelja i svakog državljanina Republike Hrvatske, rekla je predsjednica.