Počinje “vladavina” ambrozije

112

U zraku nad Karlovcem utvrđena je umjerena koncentracija alergogene ambrozije, javljaju iz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije. Budući da je pelud ambrozije najjači peludni alergen, alergičarima je već prije nekoliko tjedana preporučeno da budu na oprezu i počnu se pridržavati onoga što im u borbi protiv ambrozije savjetuju liječnici.

Procjenjuje se da svaki deseti stanovnik Hrvatske boluje od peludne alergije na ambroziju, s tim da je broj oboljelih iz godine u godinu sve veći jer se širi i ambrozija. Tegobe koje se pritom javljaju su začepljen nos, obilan vodenasti iscjedak iz nosa te pojava svrbeža i peckanja u nosu. Slični su i simptomi kod prehlade, osim što prehladu često prati povišena tjelesna temperatura.

 

Prema nekim pokazateljima, toplije ljeto nije smetalo ambroziji, te ona raste bez obzira na vremenske uvjete. Osim uzimanja odgovarajućih lijekova, u vrijeme najveće koncentracije peludi liječnici savjetuju izbjegavati izlazak iz kuće od pet sati ujutro do deset sati prijepodne, te držati zatvorene prozore od stana, kako pelud ne bi ulazila. Savjetuje se izbjegavati izlaske za vrijeme suhih i vjetrovitih dana.

 

 

Karlovački Zavod za javno zdravstvo član je Europske mreže laboratorija koji mjere aeroalergene biljke. Prema njihovim podacima, najviše ambrozije ima u Mađarskoj i Srbiji.