Stotine vrijednih starina

156

U Stativama je krajem prošle godine otvorena Etno-zbirka, za koju su članovi istoimenog KUD-a tijekom nekoliko godina prikupili stotine predmeta najrazličitijih namjena, od kuhinjskih predmeta i namještaja, pribora za osobnu higijenu, zidnjaka, fotografija, narodnih nošnji, čitave spavaće sobe do poljoprivrednih alata. Zbirka sadrži i sve alate potrebne za preradu lana.

U nekadašnjoj staroj školi svoj su novi dom pronašli brojni zaboravljeni predmeti koji pričaju priče iz nekih prošlih davnih vremena. KUD Stative je osnovan krajem 2008. godine i otada su članovi prikupili od mještana stotine raznih predmeta kako bi ih sačuvali od zaborava i dali priliku svima koji ih žele vidjeti da ih upoznaju.

Radi se o brojnim predmetima raznih namjena. Svi oni oduševljavaju svojom originalnošću, praktičnošću i kreativnošću, a posebno nas je dojmio kuhinjski stol, koji ispod ploče skriva neku vrstu naćvi u kojima se mijesilo tijesto.

Novi život starim i trošnim predmetima udahnuo je stolar s dugogodišnjim iskustvom Vlado Luke, koji se i sam sjeća ovih predmeta iz djetinjstva što mu je olakšalo da ih popravi i osposobi jer danas, ne samo da nema ovakvih predmeta, nego nema ni alata kojima bi ih se popravljalo.

Predsjednica KUD-a Stative Marijana Martinac i rizničarka Katica Trpčić voljne su, uz prethodnu najavu, svakome tko želi vidjeti zbirku otvoriti vrata stare škole i omogućiti uroniti u život naših starih.