Družionica na Gazi

118

Stručnjaci koji rade s osobama treće životne dobi i motivirani su za stjecanje novih znanja o aktivnom uključivanju starijih osoba u život lokalne zajednice razmijenili su iskustva u Družionici na Gazi. Cilj je bio predstaviti primjere dobre prakse i uspješne modele aktivnog starenja te razmotriti mogućnosti razvoja sličnih praksi na području Grada Karlovca.

Unatoč financijskoj pomoći Grada i Županije teško je održati redovito funkcioniranje udruga i institucija namijenjenih osobama stariježivotne dobi, a i život samih umirovljenika je jako težak. Međutim, trude se organizirati što više aktivnosti za svoje članove.

Među njima su svakako gradska i županijska Matica umirovljenika. Najaktivnija i najbrojnija je Sekcija nordijskog hodanja koja okuplja 40-tak članova.

U svijetu se velik broj starijih osoba uključuje u život zajednice kroz volontiranje, a dobrih primjera ima i kod nas. Jedan od njih su Super bake iz Kluba umirovljenika koji postoji već jedanaest godina, a okuplja oko 90 članica.

Cilj njihovih aktivnosti je pokazati svima da i starije osobe mogu dati puno društvu i biti primjer mladima kako treba biti aktivan te živjeti zdravo i pozitivno.

Na području Grada Karlovca ima oko 13 i pol tisuća osoba starijih od 60 godina, a na području Karlovačke županije više od 27 tisuća pa je i potreba za razvijanjem što više sadržaja za njih velika.