Velik uspjeh za karlovačko gospodarstvo: TTK proizvela parnoturbinski agregat za novu energanu u Đakovu

Tvornica turbina Karlovac završila je proizvodnju i tvorničku montažu parnoturbinskog agregata električne snage 3,6 MW, a toplinske snage oko 10 MW. To je treći koji je TTK isporučila u zadnje tri godine za energane u kogeneraciji na biomasu za hrvatske kupce, uz narudžbe dobivene u oštroj međunarodnoj konkurenciji. Agregat je jutros krenuo na put prema Đakovu.

Parnoturbinski agregat koji je proizveden za novu energanu u Đakovu u cijelosti je produkt rada inženjera i djelatnika Tvornice turbina Karlovac. Projektiran je, konstruiran i proizveden u novom pogonu tvornice u poslovnoj zoni Logorište, u skladu s najnovijim svjetskim standardima u pogledu automatizacije, elektronske regulacije i nadzora. “Riječ je o tehnički izuzetno zahtjevnom projektu, s obzirom da su sve komponente – od kućišta, rotora i tubinske lopatice, montaže rotora i turbine, regulacionih ventila do kompletnog sklopa za elektronsku regulaciju i nazdzor rada agregata, rezultat domaćeg inženjeringa i proizvodnje”, naglasio je direktor projekta Damir Schiller.

Uspjeh je ovo ne samo karlovačke tvornice, već i u mnogo širem kontekstu. TTK, kao slijednik nekadašnje Jugoturbine, ponovo je pokrenuo proizvodnju parnih turbina koja je prekinuta prije 25 godina što je za posljedicu imalo nazadovanje ne samo karlovačkog nego i hrvatskog gospodarstva. TTK već je isporučila dva parnoturbinska agregata za slične energane u Glini i Staroj Gradiški koji su se u pogledu pouzdanosti i kvalitete pokazali kao najupješniji od svih instaliranih u Hrvatskoj. Odlukom o kupnji hrvatske opreme kupci su dali podršku domaćim proizvođačima i hrvatskoj strojogradnji, a uspjeh je tim veći jer je narudžba dobivena u oštroj međunarodnoj konkurenciji. “Naš stav je sljedeći: ako je hrvatska biomasa, ako je poticaj za energiju plaćen od hrvatskih građana i tvrtki, smatramo da bi i oprema trebala biti hrvatska, kao što je to praksa i u Europskoj uniji”, kaže
direktor TTK Ivan Mikšić.

TTK je ovih dana ispručila još jednu veliku narudžbu – specijalni hidroforni modul i pumpe za brod koji se gradi u Brodogradilištu Uljanik Pula za nizozemskog naručitelja. Ovim proizvodima karlovačka tvornica svrstala se u red vrhunskih proizvođača energetske opreme za energane u kogeneraciji na biomasu za parnoturbinske agregate snage do 10 MW, kao i vrhunske brodske opreme. Tvornica danas zapošljava 150 radnika, većinom je orijentirana na izvoz, a dobra je vijest da pokazatelji poslovanja bilježe uzlaznu putanju.