Sportska dvorana na Rakovcu u subotu slavi 50. rođendan

Školska sportska dvorana na Rakovcu ove godine slavi 50 godina postojanja. Projektirao ju je jedan od najplodnijih modernih hrvatskih arhitekata Slavko Jelinek, a kada je 1967. godine otvorila svoja vrata bila je to prva moderna sportska dvorana u Hrvatskoj.

Svečano je otvorena 21. listopada 1967. godine. Tijekom tih 50 godina u njoj je održan velik broj sportskih susreta, a neki od njih stavili su Karlovac u središte sportskih zbivanja Europe i svijeta.

Prvih 50 godina hrama karlovačkog sporta tvrtka Mladost obilježit će u subotu 21. listopada, projekcijom dokumentarnog filma snimljenog ovim povodom. Uz filmu su, uz sjećanja sportaša i sportskih djelatnika, korišteni materijali iz brojnih izvora – privatnih arhiva sportskih novinara Zdravka Švegara i Marijana Bakića, arhitekta Luke Krmpotića i Karlovčkog tjednika. Fotograf Dinko Neskusil ustupio je materijal s portala Kafotka, a dio snimki ustupila je i HRT budući da su ovdje snimana brojna povijesno važna sportska događanja.

Najavljujući obilježavanje ove obljetnice, gradonačelnik Damir Mandić govorio je o nužnosti obnavljanja sportske dvorane. Projekt je to vrijedan 15 milijuna kuna, pa se Mandić nada da će ga sa barem 50 posto iznosa sufinacirati Ministarstvo kulture, a dijelom možda i Ministarstvo znanosti i obrazovanja budući da se u njoj odvija nastava TZK za četiri karlovačke škole. Karlovački sportaši zaslužuju bolje uvjete rada, rekao je gradonačelnik.

Obilježavanje 50. rođendana dvorane na Rakovcu počinje u subotu 11 sati, a uoči toga u 10.15 bit će otkrivena spomen ploča postavljena u znak sjećanja na sportaše i sportske djelatnike poginule u Domovinskom ratu.