Inkasatoru nagrada za društveno odgovorno poslovanje

S ovogodišnje konferencije o društveno odgovornom poslovanju, koja je održana u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog poslovnog savjeta za održvi razvoj, u Karlovac su stigle dvije nagrade. Tvrtka Heineken Hrvatska nagrađena je u području društveno odgovornih odnosa sa zajednicom, a nagradu u području odgovorne politike raznolikosti i zaštite ljudskih prava dobila je gradska tvrtka Inkasator.

Društveno odgovorno poslovanje podrazumijeva da tvrtka u donošenje odluka integrira brigu za zajednicu i okoliš iznad zakonom propisanih obaveza. Nagrada se dodijeljuje onim tvrtkama koje osim o financijskim rezultatima poslovanja, vode brigu i o utjecaju na društvo u kojem djeluju.

Ova nagrada nije nam došla preko noći, već je rezultat petogodišnjeg rada, poručuju iz Inkasatora. Kao jednu od glavnih poslovnih odluka koje su tome doprinijele direktor Nikola Rogoz ističe uvođenje mogućnosti nagodbe prije postupka prisilne naplate i obročne otplate bez dodatnih troškova. Ovaj primjer trebale bi slijediti i ostale gradske tvrtke, poručuje gradonačelnik Damir Mandić.

U Inkasatoru također ističu aspekt odgovornosti prema svojim zaposlenicima. Iako je od 2013. broj radnika smanjen za 10, a obujam posla se povećao, zaposlenici su dobili neke pogodnosti. Uvedeni su sistematski pregledi, zaštitna odjeća i obuća, poboljšani su im materijalni uvjeti rada, a dobili su i mogućnost edukacije i licenciranja. U segmentu odnosa sa zajednicom primjeri društveno odgovornog poslovanja su donacijski natječaj za udruge, edukacije predstavnika stanara i volonterski rad djelatnika.