Tjedan strukovnog obrazovanja u MIOŠ-u; Najsretniji je život kad radiš ono što voliš

834

Pekari, mesari, frizeri, kozmetičari, soboslikari i svi ostali učenici Mješovito industrijsko obrtničke škole pokazali su osnovnoškolcima dio onoga što uče. Dio je to obilježavanja Tjedna strukovnog obrazovanja, a cilj je naravno potaknuti osnovnoškolce da upišu deficitarna zanimanja.

Posebni gost u MIOŠ-u bio je Davor Gobac koji je na jedan dan postao soboslikar. Zanimanje je to kojim se bavio i njegov djed, samo što je tada to zasta bila umjetnost, danas je sve drugačije, kaže Gobac koji je naravno došao s porukama za mlade. Svi su se ugledali na tajkune, političare, ove kaj su olako zgrabili ogromnu lovu, a zaboravljaju da je najsretniji život kad radiš posao koji voliš i koji znaš raditi. A zašto biti soboslikar? Zato što fali soboslikara i ako budeš uredan soboslikar, vjerojatno ćeš zaradit gomilu love, kazao je Gobac.

Pekarima posao nije problem naći, osobito ako se svom poslu posvete u većoj mjeri, kažu u ovoj školi. To zapravo i jest recept – ljubav prema poslu koji radiš, poručuju učenici.

Buduće frizerke potvrđuju nam ono što su nam rekli i pekari – posao nije toliko teško pronaći ako znaš i kvalitetno radiš.

 

Problem se javlja kod programa ovog zanimanja jer više se ne školuju frizeri za muškarce, već samo frizeri što onima koji se kasnije odluče baviti muškim frizurama stvara probleme, dodaje karlovački frizer Tomislav Pudina.

Unatoč naporima i u MIOŠ-u je nekoliko zanimanja za koje interesa nije bilo i koja nisu upisana u ovoj školskoj godini. Na potezu je sada Ministarstvo i Županija koji moraju pronaći model kako smanjiti u pise u zanimanja za kojima nema potrebe na tržištu rada, kaže ravnateljica Snježana Erdeljac.

 

 

Unatoč svemu, u MIOŠ-u je ove školske godine ipak više učenika nego li ih je bilo prošle, stoga postoji nada da će djeca i njihovi roditelji prepoznati da je u strukovnim zanimanjima budućnost.