pice_alkohol

U Trgovačko-ugostiteljskoj školi u petak, 1. prosinca, održano je predavanje na temu “Alkoholizam i mladi”. Predavanje je organizirao klub liječenih alkoholičara “Mrežnica” zbog zabrinjavajućih podataka o porastu konzumacije alkohola kod mladih.

U Karlovačkoj je županiji oko 10 tisuća ovisnika. Među njima nisu mladi, jer oni još nisu stigli razviti ovisnost. Međutim, reklame i snažan marketing kojim se promovira alkohol, pritisak vršnjaka te ideja kako se nije moguće zabaviti bez alkohola. Sve to pridonosi njegovoj većoj konzumaciji. Kako bi upozorili mlade na opasnosti koje nosi ovisnosti o alkoholu, organizirano je ovo predavanje.

Mladi su imali prilike ćuti o utjecaju alkohola na moždani razvoj, prevenciji razvoja ovisnosti te liječenju ovisnosti o alkoholu. Ovakvim edukacijama pridaje se veća pozornost osobito u ovom mjesecu borbe protiv ovisnosti, na sve ove opasnosti upozorio ih je predavač dr.med Igor Salopek, specijalizant u OB Karlovac i voditelj Integrativnog centra za mentalno zdravlje.

Mladi većinom piju povremeno, no postoji mogućnost da neki od njih razviju ovisnost. Ova predavanja dobar su put da se brojka od 10 tisuća ovisnika još više ne poveća.