Međunarodni dan osoba s invaliditetom: Pred nama je još mnogo posla

841

Međunarodni dan osoba s invaliditetom tradicionalno je obilježen konferencijom u organizaciji Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije. Budući da je riječ o desetoj konferenciji, tema ovogodišnje bila je “Retrospektiva jednog desetljeća rada sa i za osobe s invaliditetom”.

Plesnom točkom koju su izveli Jasmina Slavnić iz Društva multiple skleroze Karlovačke županije i Mirsad Bećirović iz Udruge slijepih USKA, uz pratnju Nikoline Pahanić Lugar i Saše Lugara iz udruge River Dance Karlovac, započela je deseta konferencija pružatelja usluga osobama s invaliditetom u Karlovačkoj županiji. Jubilarna konferencija obilježila je i temu. Raspravljalo se naime o učinjenom u proteklih 10 godina, ali i problemima čijem se rješavanju tek treba pristupiti. “Uvijek je potrebno reći da postoji prostor da se učini više, iz razloga što će osobe s invaliditetom i djeca s posebnim potrebama uvijek trebati više od onoga što će im se vjerojatno objektivno moći dati. Oni puno zaslužuju, a mi se uvijek borimo s novcem i nekim drugim područjima, tako da je to sve skupa dosta problematično. Međutim, ono što mi se čini, a što mora biti jednim velikim dijelom riješeno i zakonodavstvom, jest da je u zadnjih godinu dana puno napravljeno od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na području invaliditeta, a potrebna je još mnogo veća senzibilizacija javnosti”, kaže Maja Vučinić Knežević, pomoćnica ministrice za socijalnu politiku.

Zadovoljna postignutim u proteklom desetljeću je i predsjednica Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije Blaženka Presečan. Ipak, poručuje da problema ima još mnogo, a glavni su oni egzistenijalni, prije svega zapošljavanje . “Na tome treba jako puno raditi. Revolucionarna je stvar to što osobe s invaliditetom koje se zapošljavaju više ne gube osobnu invalidninu, a što se tiče nepoštivanja kvota zapošljavanja osoba s invaliditetom od strane poslodavaca, tu je potrebna veća senzibilizacija”, dodaje Vučinić Knežević.

Konferenciju podržava i Grad Karlovac. Obilježanje tjedna mobilnosti u sklopu kojeg se dodjeljuje nagrada Plavi cvijet pristupačnosti, uklanjanje arhitektonskih barijera,osiguravanje pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama, samo su neki od primjera koji pokazuju stav grada prema ovoj temi, podsjetila je zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić.