Javna rasprava o smjernicama za Akcijski plan provedbe Strategije kulturnog razvoja grada Karlovca za razdoblje od 2018. do 2020. godine održana je u Velikoj vijećnici Grada Karlovca. Uz predstavnike gradske uprave i kulturnih ustanova, u raspravi su sudjelovale i građanske udruge, dok je interes pojedinaca ipak izostao.

Otkup zgrade bivšeg kina Edison na javnoj dražbi i izrada idejnog rješenja za njenu obnovu, izrada UPU Zvijezde i pokretanje izrade Plana upravljanja Zvijezdom neki su od primjera realizacije ciljeva previđenih posljednjom Strategijom kulturnog razvoja Karlovca iz 2014. godine. Strategija je donesena za desetogodišnje razdoblje, no predvidjela je da se već ove godine utvrdi dokle se stiglo u ostvarivanju zadanih ciljeva. Podvući crtu pod učinjeno i utvrditi smjernice za naredno razdoblje bio je cilj ove javne rasprave. “Naravno nije realizirano sve, ali ima pomaka. Izradili smo UPU Zvijezde i pokrenuli proces izrade Plana upravljanja kulturno-povijesne cjeline Zvijezda, a to su preduvjeti da bismo krenuli u ozbiljniju revitalizaciju”, kaže Andreja Navijalić, zamjenica gradonačelnika Karlovca.

Plan upravljanja Zvijezdom trebao bi biti gotov na proljeće 2018. Cilj je dobiti popis konkretnih, provedivih projekata koji neće ostati mrtvo slovo na papiru. Prijedlozi se još uvijek primaju.

Osim Zvijezde i kina Edison u čijem su vraćanju u život učinjeni pomaci barem na papiru, tu je i Stari grad Dubovac. Njegovo uređenje i otvaranje široj javnosti primjer su uspješne revitalizacije kulturne baštine u smjeru razvoja turizma. “Pokazuje se da osim bogate kulturne baštine i prirodne baštine u kojoj je smještena, na neki način brendiranjem manifestacija treba doprinijeti dodatnom pozicioniranju Karlovca u kulturnom i turističkom smislu. Treba gledati kako povezati pojedine segmetne i kako dovesti do toga da postanu dodatni element razvoja”, dodaje Navijalić.

Iako je poziv za sudjelovanje na javnoj raspravi o smjernicama za akcijski plan po pitanju Strategije razvoja kulture za naredno razdoblje poslan na velik broj adresa, veći odaziv ipak je izostao. Tako su joj osim predstavnika gradske uprave i kulturnih institucija prisustvovali tek poneki predstavnici civilnih udruga, dok građani nisu pokazali interes za sudjelovanjem u raspravi o ovoj temi.