Siniša Jurković novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojske

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske je brigadni general Siniša Jurković. Dužnost zapovjednika general-pukovnik Mate Ostović predao je novoimenovanom zapovjedniku danas u Karlovcu, u Domu oružanih snaga Zrinski.

Brigadni general Siniša Jurković na čelo Hrvatske kopnene vojske stiže s dužnosti zamjenika dosadašnjeg zapovjednika Mate Ostovića. U HV je od 1991. godine, na početku kao pripadnik Zbora narodne garde, a 1993. stupio je u djelatnu vojnu službu. Završio je nekoliko vojnih izobrazbi u Hrvatskoj, ali i National Defense University u SAD-u. Oženjen je i otac troje djece. Središnja uloga u sustavu Hrvatske vojske za novog je zapovjednika čovjek i vraćanje dostojanstva hrvatskom vojniku. Kao primjere toga navodi vraćanje dodatka za terenski rad, stražu i službu dežurstva.

Dosadašnji zapovjednik Mate Ostović na ovoj je funkciji bio posljednje tri godine. Najveću vježbu HKoV od njena ustojavanja kao grane OSRH 2002. “Udar 2017” te ustrojavanje i obuku pričuvnog sastava naveo je kao neke od najvećih uspjeha prilikom svog zapovjedanja.

Biti na čelu HKoV je velika čast ali i obveza. Pred vama je vrlo odgovorna zadaća, poručili su novom zapovjedniku potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera OSRH Mirko Šundov.

Novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojske na dužnost stupa 1. siječnja, a dosadašnji s tim danom odlazi u mirovinu, no kako najavljuje bit će to aktivna mirovina jer Ostović će prema svemu sudeći postati članom Hrvatskog generalskog zbora.