Karlovčani dosta čitaju, a tome je i dokaz da je i u Knjižnicu u prošloj godini upisano dosta novih članova. Čita se sve – od lektira, preko beletrisitke, pa do knjiga za samopomoć. Posjetili smo Knjižnicu da provjerimo što se najviše čitalo u godini na izmaku.

U vrijeme blagdana Knjižnica je dobro posjećena, ljudi vole pročitate knjige koje ih zanimaju tijekom slobodnih dana. Ukupno je u prošloj godini posuđeno 309 tisuća naslova, a bilo je 92 800 posjeta članova, kaže djelanica Gardske knjižnice Tatjana Basar.

Na dječjem odjelu najčitaniji su bili “Smogovci” Hrvoja Hitreca koji su posuđeni 197 puta, slijede “Povjestice” Augusta Šenoe te “Tajni dnevnik Adriana Molea 13 3/4” Sue Townsend.

Na informativno – posudbenom odjelu najviše je posuđivan Lovac u žitu J.D. Sallingera koji jest lektirni naslov, ali ga rado čita i starija populacija.

Zatim beletristika, strana književnost “Djevojka u vlaku” Paule Hawkins, “U vrtlogu sudbine” Nermina Bezmena, “Ne vraćaj se” Lee Childa. Čitana je i domaća beletristika. Tu valja istaknuti Miru Gavrana i njegovu knjigu “Nekoliko ptica jedno nebo”, Slavenku Drakulić i “Mileva Einstein: Teorija tuge” i “Ciganin, ali najljepši” Kristijana Novaka.

Što se tiče publicistike čitaju se naslovi vezani uz zdravu hranu i ljudsko zdravlje. Prvo mjesto zauzima naslov “Istine i laži o hrani” Anite Šupek, “Pazi kojeg vuka hraniš” Kenana Crnkića te “Razgovori s Bogom” Neala Donald Walscha.

Posuđivalo se i na Glazbenom odjelu gdje je posuđeno 2386 CD-a, 4612 DVD-a i 200-injak primjeraka elektorničke građe – edukativne igre, CD romovi i knjige. Bibliobusna služba ove je godine također radila punom parom, a posuđeno je više od 21 tisuće naslova. Karlovčani dosta čitaju, a Karlovac je grad kulture, poručuju iz Knjižnice.