Radionica “Lego zgodbe” – od kockica do stripa

340

Ispričati priču kroz slaganje lego kockica, zatim to isto prevesti riječima i staviti na papir, a na kraju prenijeti u kompjutersku aplikaciju i napraviti strip bio je slijed na radionici “Lego zgodbe” koja je održana u Gradskoj knjižnici “Ivana Gorana Kovačića”.

Zimski praznici za karlovačke mališane koji dolaze na Đačke zimske dane u Gradsku knjižnicu ispunjeni su igrom, zabavom i druženjem.

Lego zgodbe su druga ovakva radionica koja je održana u karlovačkoj knjižnici. Svako dijete dobije jednu ovakvu pločicu i napravi jednu sliku iz priče koju si oni sami stvore u svom programu. Zatim tu sliku uslikaju i u posebnom računalnom programu ostvaruju sliku ili dijaloške stranice, stripove…tako da nastane jedna, jedna predivna priča, kaže jedna od voditeljica radionice Irena Muc, zamjenica direktora Knjižnice “Mirana Jarca” Novo Mesto.

Radionica je dio suradnje karlovačke Gradske knjižnice “Ivana Gorana Kovačića” i slovenske knjižnice “Mirana Jarca” iz Novog Mesta, koja je partnerska knjižnica koja podupire rad s pripadnicima slovenske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Sastavni je dio projekta Obmejnosti, odnosno prekogranične kulturne suradnje koju provode ove dvije knjižnice i za koji su dobile financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Slovenije.

Ova radionica pokazuje da se kroz pričanje priča, igru i maštu mogu povezati, ne samo različiti narodi, nego i različite generacije, što potvrđuju voditeljice ovih radionica koje su u Sloveniji vrlo popularne, ne samo među djecom, nego i odraslima.