Nema opasnosti od ospica, ali oprez nije naodmet

Unatoč pojavi ospica u susjednoj Srbiji, u Karlovačkoj županiji nema zabilježenih slučajeva. S obzirom na to da je jedina prevencija cijepljenje, a kod nas je procijepljenost dobra, opasnost nije velika. Ipak, oprez nije naodmet, poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije.

Zabilježeni su slučajevi ospica u Srbiji pa s obzirom na blizinu i kretanje ljudi ne čudi oprez zbog ospica u Hrvatskoj.

Prema riječima specijalistice epidemiologinje Renate Hlaj iz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije, u našojj županiji procijepljenost je još uvijek dobra. Da bi mogli govoriti o kolektivnom imunitetu protiv ospica mora biti procijepljeno 95 posto populacije. Cijepljenje protiv ospica je obavezno i cijepe se djeca u drugoj godini života te još jednom docijepe kad krenu u prvi razred osnovne škole.

Problem kod ospica je što su one zarazne nekoliko dana prije pojave prvih simptoma pa je gotovo nemoguće zaštititi se ako smo u blizini zaražene osobe, a nemamo imunitet.

Ospice uvijek mogu imati komplikacija, ističe dr. Hlaj, od upale uha, upale pluća do encefalitisa i nažalost nekad mogu završiti i smrtnim ishodom. Svi koji iz nekog razloga nisu bili cijepljeni, bilo djeca bilo odrasli, uvijek se mogu cijepiti i tako izbjeći rizik od obolijevanja.