Dobra vijest za dugoreške roditelje: Besplatan vrtić za treće i svako sljedeće dijete

1,636

Za Dugorešane koji su roditelji troje ili više djece, a barem jedno od njih je vrtićke dobi, Nova godina donijela je dobru vijest. Vrtić za treće i svako sljedeće dijete u obitelji od 1. siječnja je besplatan.

Cijena vrtića za jedno dijete u Dugoj Resi iznosi 750, za drugo 600 kuna mjesečno, a za treće i svako sljedeće vrtić je od sada besplatan, kaže Ana Božić, ravnateljica Dječjeg vrtića Duga Resa.

Za gradski proračun ova promjena neće značiti veliki trošak. Do sada je naime vrtićke objekte na području Duge Rese pohađalo samo petero djece koja su obuhvaćena ovim kriterijem. No nakon odluke o besplatnom vrtiću za treće dijete broj zainteresiranih za upis se povećao, pa ih je po novome desetak. Duga Resa je, inače, specifična po tome što je jedan od rijetkih gradova u kojem u vrtićima ima mjesta za svu djecu, pa ne postoje liste čekanja niti djeca ostaju neupisana.

Ovom odlukom želi se potaknuti mlade na odluku o proširenju obitelji, kaže gradonačelnik Duge Rese Tomislav Boljar. “Ne želimo donositi populističke mjere. Zbog povećanja nakankade za novorođenčad za nekoliko stotina kuna, nitko se neće odlučiti na treće dijete, a besplatan vrtić za treće dijete, bez obzira na dob ostale djece, je dugoročna pronatalitetna mjera”, pojašnjava gradonačelnik.

I u Karlovcu je, podsjetimo, s početkom 2018. došlo do promjene cijene vrtića za treće i svako sljedeće dijete u obitelji, no u karlovačkim vrtićima smještaj za njih nije besplatan već je smanjen sa 680 na 460 kuna.