Na današnji dan rođena je Dragojla Jarnević – ilirkinja, odgajateljica i planinarka

472

Dragojla Jarnević rođena je u Karlovcu 4. siječnja 1812. godine, gdje je i umrla 1875. godine. Hrvatska književnica, uvjerena ilirkinja, odgajateljica i pedagoginja kao pripadnica viših slojeva društva školovala se na njemačkom jeziku. Potaknuta idejama iliraca samostalno i s velikim naporom učila je i usavršavala hrvatski jezik.

Osim što je bila poznata ilirkinja i svoj život je velikim dijelom posvetila obrazovanju djevojčica, Dragojla je začetnica planinarstva i alpinizma u Hrvatskoj. 1843. godine kao prva žena popela se na Okić i to s južne, strmije strane. Dragojla je bila žena ispred svog vremena i teško se uklapala u tada maleni Karlovac koji nije prihvaćao samostalne i samosvjesne žene. Zbog toga njen život nije bio lak.

Iako je hrvatski počela učiti tek sa 27 godina, njeno je književno stvaralaštvo značajno za razvoj hrvatske književnosti. Za života joj je tiskana jedino zbirka naglašenog preporodnog duha Domorodne poviesti, tiskana u Karlovcu 1843. u Prettnerovoj tiskari. Napisala je i roman Dva pira u kojem je sažela svoje pripovjedačko iskustvo. Ipak, najznačajnije njeno djelo je Dnevnik kojeg je pisala od 1833. do 1875. godine.

Točno 20 godina nakon njene smrti počelo se s gradnjom Obće pučke dječačke škole, koja danas nosi njezino ime. Uspomena na Dragojlu i danas živi u njenom gradu, iako se svim zaljubljenicima u lik i djelo ove poznate hrvatske književnice i ilirkinje čini da bi to moglo i bolje.

Rodna kuća Dragojle Jarnević u ulici koja danas nosi njeno ime, nažalost nije u reprezentativnom stanju, no Dragojlin duh i dalje se osjeća u Karlovcu.