Planirate na zimovanje? HGSS donosi nekoliko savjeta skijašima

U prvom tjednu Nove godine raslojenost građana Hrvatske dolazi do izražaja čak i više nego inače. Dok jedni nakon blagdana i povećanih troškova zbrajaju posljednje kune, drugi pakiraju kovčege i odlaze na zimovanje.

Najveći broj skijaša odlazi na zimovanje upravo ovih dana, u terminu zimskih školskih praznika. Najpopularnija odredišta Hrvata tradicionalno su Slovenija, Italija, Austrija, ali i BIH, te u nešto manjoj mjeri francuska skijališta. Prema nekim procjenama, ove će godine skijaške destinacije u okruženju posjetiti između 120.000 do 170.000 Hrvata.  Loša vijest za one koji zimu vole, ali si odlazak na zimovanje ne mogu priuštiti, je da na karlovačkom području snijegu za sada ni traga ni glasa, barem ne u sljedećih tjedan dana.

Za one koji planiraju na skijanje, Hrvatska gorska služba spašavanja donosi nekoliko savjeta kako se sa zimovanja vratiti živ i zdrav. Ozljede na skijalištima, naime, gotovo su svakodnevna pojava. U Italiji svake godine na skijalištima ozlijedi 35.000 ljudi, a u Austriji 50.000. Jedna od najvećih opasnosti su lavine čije su žrtve najčešće upravo rekreativci u planinama – skijaši, snowboarderi i planinari.

Prirodne lavine događaju se zbog novog ili vjetrom nanesenog snijega ili zbog naglog zatopljenja. Zato se, kada padnu velike količine novog snijega, savjetuje se dobro pratiti upute i ne udaljavati se sa skijališta i označenih staza, kaže Dubravko Butala, pročelnik HGSS Stanica Karlovac.

Česte su i ozljede pri padovima. Kod skijaša su najviše na meti koljena i ozljede ligamenata. Borderi prema statistikama u nesrećama sudjeluju dvostruko češće, a njima pak stradavaju gornji ekstremiteti. Najčešći su lomovi šake i ozljede kralježnice. U padovima koji nastaju pri brzini i do 80 km/h, ni kaciga neće biti od veće pomoći. Zato odaberite stazu koja je u skladu s vašim iskustvom, ne zaustavljajte se na sredini staze, a prije skijanja uredite svoje skije, provjerite ispravnost vezova i podmažite ih, kako se zimovanje ne bi pretvorilo u loše iskustvo.