Dobro opremljena knjižnica – prostor izvrsnosti

505

Školske knjižnice u Karlovačkoj županiji u hrvatskom su prosjeku i prema opremljenosti i prema knjižnom fondu. Mjesta za napredak uvijek ima, a u cilju osvještavanja osnivača i ravnatelja škola u Karlovcu je treći puta za redom održan okrugli stol, ovog puta s temom: Dobro opremljena školska knjižnica – prostor izvrsnosti.

U Karlovačkoj županiji 56 posto knjižnica zadovoljava standarde za školske knjižnice, dobro su opremljene i u prostoru su od minimalno 60 četvornih metara. Jedan od ciljeva okruglog stola je da taj standard ostane u njima te da se knjižnična djelatnost nastavi razvijati. Nabava lektirne i stručne literature u 2017. je povećana za 13 posto u odnosu na godinu prije.

Prema podacima iz 2016. godine od 1.300 škola najveći broj ima knjižnice, no problem je u njihovoj opremljenosti i nedovoljno velikom prostoru.

Knjižnica više nije samo mjesto gdje će se posuđivati lektira, nego se rade i mnogi drugi projekti, radionice kojima se potiče čitanje i dječje stvaralaštvo. U posljednjih nekoliko godina problem se pokazuje u školama koje nastoje prijeći na jednosmjenski rad. U nedostatku prostora prve na udaru su knjižnice, koje se prenamjenjuju i dodatno im se smanjuje prostor.