Dan logopedije obilježen i u Karlovcu

Potpomognuta, odnosno alternativna i augmentativna komunikacija glavna je tema ovogodišnjeg Europskog dana logopedije koji je obilježen i u poliklinici Suvag. Otvoreni telefoni od 11 do 15 sati privukli su pažnju građana, koji su zvali kako bi dobili savjete iz različitih područja logopedije.

Iako su brojevi telefona SUVAGA uvijek dostupni svima kojima je to potrebno, Dan otvorenih telefona ipak privuče pažnju roditelja čija djeca imaju neki problem. Ove godine 12. je puta za redom u Hrvatskoj obilježen Dan logopedije i to na temu potpomognute komunikacije.

Potpomognuta komunikacija podrazumijeva različita sredstva koja moramo koristiti da bi se pomoću njih komuniciralo. Obično se koriste kod kompleksnijih poremećaja i teškoća, kao što su motoričke, intelektualne, ali i kod autizma, oštećenja vida i sluha i slično.

Ne radi se o velikom broju djece na našem području koja koriste ovakvu komunikaciju, ali se sve češće javljaju djeca s višestrukim teškoćama, kaže prof. logopedije Bojana Knežević. Dan logopedije za cilj ima promociju logopedije kao zanimanja, jer radi se o deficitarnom zanimanju. No, osim promocije logopedije, ovaj dan iskoriste i roditelji kojima je potrebna neka vrsta pomoći za njihovo dijete.