Tvrtka Flammifer iz Ozlja prezentirala je novi model čamca pripadnicima karlovačke Javne vatrogasne zajednice. Radi se o brodici za spašavanje iz poplava. Duga je 6,4 metara, s vanbrodskim motorom od 40 konja. Može prevoziti devet osoba, odnosno teret od 1500 kilograma. Zbog pristupne rampe od 120 centimetara olakšava ulaz osobama te ne zahtijeva neku posebnu pristupnu točku za pristajanje.

Inače, slične brodice koriste i Hrvatske vode. Prošle su ih godine četiri isporučili Hrvatskim vodama, kazao je direktor Flammifera Goran Žugec.

Ova je posebno projektirana prema sugestijama Hrvatskih voda i Javne vatrogasne postrojbe iz Karlovca, kako bi odgovarala potrebama tih službi.

Brodica je predviđena za devet osoba, odnosno 1500 kilograma tereta. Može se prevoziti, naprimjer pedeset vreća pijeska i tri člana posade, dodaje Žugec.

Njezina posebnost je pristupna rampa od 1200 milimetara širine koja olakšava ulaz osobama i utovar tereka kao i pristajanje brodice. Lako može pristati na neuređene obale i u cijelosti je prilagođena situacijama u kojoj se vatrogasci nalaze prilikom akcija spašavanja u poplavi.

Priliku da ju vide prvi su imali pripadnici karlovačke Javne vatrogasne postrojbe, a sada slijedi prezentacija širom Hrvatske, istaknuo je direktor Flammifera Goran Žugec.