Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović radni dan počela sastankom s gospodarstvenicima

Drugi radni dan šefica države Kolinda Grabar Kitarović počela je sastankom s gospodarstvenicima. Hrvatskoj su potrebne reforme koje su trenutno prespore, poručila je i saslušala probleme i izazove s kojima se gospodarstvenici svakodnevno susreću.

Bez većih strukturnih promjena u sljedećem razdoblju možemo očekivati spor i nedostatan gospodarski rast, stalne emigracije i odlaske iz države i negativna demografska kretanja uz sve veće probleme u pronalaženju adekvatne i kvalitetne radne snage.

Vrijednost hrvatskog BDP- a još uvijek je ispod razine prije početka krize čime smo jedina članica EU koja danas proizvodi realno manju vrijednost BDP nego prije devet godina, upozorila je predsjednica. Gospodarski zaostajemo za zemljama Srednje i Istočne Europe s kojima dijelimo članstvo u EU. Radi se o 10 država koje su ušle u članstvo 2004. i 2007., osim Malte i Cipra, s kojima smo tada bili ne samo konkurentni, nego i konkurentniji od njih, kazala je predsjednica.

Gospodarstvenicima je obećala pomoć pri rješavanju njihovih problema te zastupanje njihovih interesa pri hrvatskoj vladi.