Općina Vojnić u problemima – izgubili spor od PZ Naša zemlja i moraju platiti 2,2 milijuna kuna odštete

Općina Vojnić u velikim je problemima. Izgubljeni sudski spor od strane poljoprivredne zadruge Naša zemlja, Općinu bi mogao stajati više od dva milijuna kuna. Oporba se niti danas nije pojavila na sjednici Općinskog vijeća na kojoj se raspravljalo o daljnjim koracima u ovom slučaju. U ponedjeljak bi se trebalo znati što dalje, jer je to krajnji rok za vodstvo Zadruge da odluče prihvaćaju li ponudu Općine o smanjenju iznosa dugovanja.

Sve je krenulo prije devet godina. U mandatu Nebojše Andrića od 2005. do 2009. godine poljoprivrednoj zadruzi Naša zemlja bez naknade je ustupljen prostor na korištenje. Smjenom Andrića, kada je vlast preuzela njegova dotadašnja stranačka kolegica i jedna od osnivačica HDZ-a u Vojniću Božidara Turnšek, uz pomoć SDP-a, taj ugovor je raskinut.

Općina Vojnić tada je tužila Zadrugu, a ovi su odgovorili protutužbom za izgubljenu dobit. Predstavnici Općine promijenili su bravu i onemogućili Zadruzi rad u tom prostoru. Prošle godine Dragan Bjelivuk, koji je direktor Zadruge, bio je i predsjednik Općinskog vijeća. Nudio je nagodbu Općini, traživši pola milijuna kuna. Tri puta je ta točka dnevnog reda stavljana i sva tri puta oporba  (SDP i SDSS) je napuštala sjednicu kada je trebalo raspravljati o njoj. Tvrdili su da će Općina dobiti spor, priča načelnik Općine Nebojša Andrić.

Prvostupanjskom presudom iznos koji općina mora platiti zadruzi je 2,2 milijuna kuna. Sada imaju tri tjedna vremena da odluče hoće li platiti taj iznos ili ići na drugostupanjski sud.

Rizik u slučaju da izgubimo još jedan spor je da to više neće biti 2,2, milijuna kuna, nego četiri, pet, možda i osam milijuna, što bi Općinu dovelo u stečaj. I sadašnji iznos je strašan udarac. Novac mora ići iz vlastitih prihoda Općine, a to znači blokadu svih projekata, kaže Andrić. Jedino nagodba s vodstvom Zadruge je rješenje situacije u kojoj se nalazi općina, smatra.

Nova sjednica Općinskog vijeća zakazana je za ponedjeljak, predsjednik Zadruge Dragan Bjelivuk danas je predložio da mu Općina isplati 1,1 milijun kuna u roku od godinu dana ili pak 1,4 milijuna u roku tri godine. Andrić pak predlaže 1,1 milijun kuna, ali da Zadruga pod račun uzme prostor škole u Krstinji ili 800 tisuća kuna koje bi bile isplaćene u roku od godine dana. Andrić se nada kako će u ponedjeljak na sjednicu doći i oporba, a kaže kako je spreman i podnijeti ostavku, iako će Općini ipak ostati problem vraćanja novca Zadruzi.