Jurjevo u Zadobarju

907

Jurjevski susret slikara održan je u Zadobarju u prostoru škole. Nakon slikanja i druženja slikara s domaćinima, održan je prigodni kulturni program, izložba radova i dodjela priznanja. Organizator je KUD Zadobarje koji je sudionicima osigurao platno, boje, hranu i piće, a gosti su uzvratili kroz svoj talent, slobodno vrijeme i dobru volju, što im uz obilje zadobarskih motiva nije bilo teško.

Bila je ovo prilika da se povodom blagdana Jurjeva Zadobarci prisjete starih običaja. Gostima su prikazali kako se nekad uz pjesmu obilazilo sumještane koji su zauzvrat goste darivali jajima.

U KUD-u Zadobarje trude se na razne načine sačuvati ove lijepe stare običaje te ih prezentirati na razne načine. Najviše su poznati su po kazališnom amaterizmu.

Krajem zime i početkom proljeća održali su kazališnu i vrtlarsku radionicu, a sada i slikarsku, kako bi i mladima i starima pružili priliku potaknuti još poneki talent. Radionicu je vodila kiparica, slikarica i pjesnikinja Biserka Vuković iz Lovrana.

Gostima su domaćini osigurali potreban pribor, platna, boje i sve što prema njihovom poznatom gostoprimstvu ide. S gostima, ali i širom javnosti željeli su podijeliti ljepote svog kraja, sada, u vrijeme zelenog Jurja, kada sve cvate i zeleni se.