O stanju gospodarstva i demografije gotovo tri sata – bez zaključaka i preporuka jer to nije niti bio cilj

140

Prva tematska sjednica ovog saziva Gradskog vijeća s temom Stanje gospodarstva i demografije potraja je gotovo tri i pol sata. Međutim osim brojnih statističkih podataka, nekih značajnijih zaključaka nije bilo. Nije to bio ni cilj, rekao je odmah na početku sjednice gradonačelnik Damir Mandić, ali prema mnogim gradskim vijećnicima prezentacije su bile preduge i nisu se nužno vezale na probleme demografije i gospodarstva u Karlovcu.

Prezentacije čelnih ljudi Gospodarske komore, Udruženja obrtnika, karlovačke podružnice Zavoda za zapošljavanje te gradskih pročelnica za za društvene djelatnosti i razvoj grada, gospodarstvo i EU fondove potrajale su više od dva sata, a rasprava nešto više od sat vremena. Stoga se SDP-ov Dario Janković nakon brojnih statističkih podataka s pravom upitao: Baš bih volio vidjeti koji utjecaj na demografsko – greografska kretanja ima sadnja kestena u gradu Karlovcu.

Janković je primjetio da je istrešena hrpa podataka, no ta hrpa ne mora nužno voditi k cilju. Sličnog mišljenja su i neki drugi gradski vijećnici. Nezavisna Marija Bodrožić Zorić primjetila je da neto dobit tvrtkama raste, ali to se ne reflektira na povećanju plaća u radnicima. Davor Petračić je pak i Mandiću, kao i prije nekoliko godina Jeliću poručio: Politika prema gospodarstvu je impotentna, da bi bila potentna trebate imati muda.

Gradonačelnik Damir Mandić je pak zaključio kako je sjednica ipak bila uspješna. Prvi cilj je bio prezentirati podatke, drugi je bio da gospodarstvo i demografija od sljedećeg proračuna imaju više koristi, a to bi moglo tako biti jer su se neke ideje javile.

Pokazali smo da problem vidimo i da ga pokušavamo riješiti brzo i odgovorno, a ove dvije teme su odgovornost svih, a o demografiji će se u gradskoj vijećnici još raspravljati, poručio je Mandić.