Plakati učenica SŠ Duga Resa upozoravat će vozače da ne piju dok voze te poštuju ograničenja brzine

154

Mihaela Kladušan, Matea Boban i Barbara Trbuščić autorice su plakata na temu alkohol i brzina koji su izabrani kao najbolji u sklopu projekta Prometna preventiva u srednjoj školi. One su učenice srednje škole Duga Resa te su pod mentorstvom profesorice Vanje Car izradile plakate koji će upozoravati vozače da ne voze brzo i ne konzumiraju alkohol prije vožnje.

Cilj je ovom akcijom prije svega utjecati na svijest mladih ljudi, a ona je provedena u suradnji PU karlovačke i Savjeta za sigurnost prometa na cestama Karlovačke županije. U projektu je sudjelovao 21 učenik, a napravljena su ukupno 42 idejna rješenja, od kojih su izabrana dva najbolja.

Smrt na cesti je globalni problem jer veliki broj ljudi godišnje stradava u prometu na cestama diljem svijeta. U Hrvatskoj u prometu godišnje pogine oko 300 ljudi. Cilj je do 2020. godine doći do europskog prosjeka, a to je maksimalno pet poginulih osoba u prometu na 100 tisuća stanovnika, poručuju iz policije.

Nažalost dobar dio poruka koje policija upućuje nije došao do vozača i putnika te se bilježi i povećanje prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i povećanja korištenja mobitela u vožnji.